LOADING

Type to search

Restauracja turecka Osmania

Zdrowie

Restauracja turecka Osmania

CKA luty 6, 2022
Share

Kuchnia turecka o niezwykłych aromatach i intensywnych smakach czerpie z tradycji kulinarnych dawnego Imperium Osmańskiego, sięgającego od południa Europy, poprzez północną Afrykę do Azji Mniejszej. Dzięki licznym kulturom, które zamieszkiwały tereny imperium, kuchnia ta jest niezwykłą mieszanką wpływów wschodnich i zachodnich, gdzie podstaw dań są zarówno świeże warzywa, aromatyczne przyprawy, jak i odpowiednio przyrządzone mięsa. Za sprawą restauracji tureckiej Osmanii możemy przenieść się na równiny Anatolii, brzegi Morza Śródziemnego i w górzyste Bałkany, gdzie wciąż żywe są tradycje kulinarne Imperium Osmańskiego.

Czym charakteryzuje się kuchnia turecka?

Kuchnia turecka łączy wpływy Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Jest pełna przypraw, ziół, warzyw i mięs, które razem tworzą aromatyczne potrawy. Najbardziej znany jest turecki kebab, który przygotowuje się na ruszcie obrotowym lub w postaci szaszłyka. W tureckiej kuchni wykorzystuje się różne rodzaje mięs, w tym baraninę, jagnięcinę i wołowinę, które stają się głównym składnikiem köfte, czyli mięsnych kotlecików, zazwyczaj podawanych z dodatkami jak np. kaszą bulgur.

Wiele dań powstaje z samych warzyw, dlatego kuchnia turecka jest doskonałym wyborem dla wegan i wegetarian. Znane są liczne przystawki takie jak mercimek köfte (kotleciki z czerwonej soczewicy), sigara boreği (ruloniki z ciasta yufka nadziewane fetą), falafele (kotleciki z ciecierzycy), a także często podjadane oliwki, hummus z ciecierzycy czy turecki biały ser. Jako przystawki serwuje się również zupy o działaniu rozgrzewającym i wzmacniającym organizm. Najbardziej znaną jest mercimek çorbası, czyli zupa z czerwonej soczewicy, dekorowana miętą i czerwoną papryką.

Smak potraw nadają wszechobecne przyprawy: kmin rzymski, kolendra, chili czy cynamon. Kuchnia turecka to również pilavy, czyli dania z ryżu z dodatkami. Turcy uwielbiają słodkie smaki, dlatego często sięgają po baklavę – słodkie ciasto filo z miodem i orzechami, charakterystyczne zarówno dla obszarów Turcji, jak i Półwyspu Bałkańskiego.

Dlaczego Osmania?

Osmania to restauracja turecka, która wykorzystując oryginalne receptury i wysokiej jakości składniki, pozwala nam spróbować dań, których tradycja przyrządzania sięga czasów Imperium Osmańskiego. Proponowane menu zawiera najważniejsze pozycje kuchni tureckiej, do przygotowania których używa się oryginalnych składników, takich jak w Turcji. Dla tych którzy nie znają jej specjałów to okazja, by spróbować autentycznych dań z kraju leżącego na dwóch kontynentach.

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment